„Hajnaldarabok, pitymallatrongyok, derűfoszlányok…”

Lázár Ervin színes írói világa

Rajzpályázati felhívás az író születésnapja tiszteletére

 

 

Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtára rajzpályázatot hirdet Lázár Ervin születésnapjának tiszteletére – a Magyartanárok Egyesülete, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány támogatásával.

 

 

ELŐZMÉNYEK

 

Lázár Ervin halálának hírére a budapesti Szent László Gimnázium diákjai – Szabó Gábor rajztanár vezetésével – Lázár Ervin művei ihlette illusztrációkat készítettek. Az egységes technikával készült alkotásokat – az iskolában megrendezett kamara-kiállítás lebontása után – a gimnázium diákjai az Országos Széchényi Könyvtár rendelkezésére bocsátották. Az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtára a képekből virtuális kiállítást hozott létre IN MEMORIAM LÁZÁR ERVIN (http://mek.oszk.hu/kiallitas/lazar) címmel. A Szent László Gimnázium diákjainak fekete-fehér illusztrációi adták az ötletet a rajzpályázat kiírására, melyre a szervezők ezúttal színes technikával készült alkotásokat várnak. A rajzpályázatra érkező művek segítségével 2007. május 5-ére, Lázár Ervin születésnapjára kiszínesedik a kiállítás.

 

 

TÉMAKÖRÖK

 

1.      „Akkor jöttem rá, hogy hiszen a Hétfejű Tündért akartam megölni, a világ legjóságosabb tündérét. Balga ésszel hat fejét levágtam.” (A Hétfejű Tündér) – Lázár Ervin mesevilágának különös figurái

 

2.      „– A te krumpliorroddal semmilyen varázslat nem képes megbirkózni.” – (A legkisebb boszorkány) – Csodás átváltozások Lázár Ervin meséiben

 

3.      „Megláttam az arcát. Tavak jóságos tükre, föld barna nyugalma, templomok békéje, májusi rétek szépsége – ilyen volt az arca.” (A Hétfejű Tündér) – A szépség megjelenése Lázár Ervin írásaiban

 

4.      Legkedvesebb jelenetem Lázár Ervin műveiből

 

 

Lázár Ervin művei elérhetők az IN MEMORIAM LÁZÁR ERVIN (http://mek.oszk.hu/kiallitas/lazar) virtuális kiállítás oldalán.

 

 


PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 

·        A pályázatra nevezhet minden felső tagozatos és középiskolás diák. (5-től 12. osztályig)

·        Egy diák legfeljebb 2 pályamunkát nyújthat be.

·        Az illusztrációk legfeljebb A/3-as méretben készüljenek.

·        A rajzok elkészítésénél bármilyen hagyományos vagy számítógépes technikát alkalmazhatnak (ceruzarajz, pasztell, akvarell, filctoll, szén stb.).

·        A kérjük az alábbi adatok feltüntetését: név, osztály, iskola, értesítési cím (postai és e-mail), a kép címe, a választott témakör sorszáma és az ihlető mű/művek megnevezése.

 

A hagyományos technikával készült pályázatokat postai úton az alábbi címre kérjük: ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR 1827 Budapest, Budavári Palota F épület

A borítékra kérjük, írják rá: Lázár Ervin születésnapja

 

Az elektronikus eszközökkel készített munkákat kérjük, e-mailben küldjék be az alábbi címre:

mikkamakka@mek.oszk.hu (a küldött kép mérete maximálisan 8 MB, jpeg formátumú legyen és minimálisan 200dpi felbontású).

A levél tárgyában kérjük, tüntessék fel a jeligét (Lázár Ervin születésnapja)!

 

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2007. ÁPRILIS 16.

 

A beérkezett műveket a pályázatot kiíró szervezetek képviselőiből álló zsűri bírálja el. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2007. május 3-án az Országos Széchényi Könyvtárban lesz. A résztvevők az IN MEMORIAM LÁZÁR ERVIN virtuális kiállítás oldalain, a díjazottak pedig elektronikus levélben, vagy postai úton értesülnek az eredményről. A legsikeresebb alkotások helyet kapnak a virtuális kiállítás oldalain.

 

 

 

A MEK szerkesztősége